Skip to main content
U.S. flag

An official website of the United States government

Publications

USGS Northern Prairie Wildlife Research Center staff publish results of their research in USGS series reports and in peer-reviewed journals. Publication links are below.  Information on all USGS publications can be found at the USGS Publications Warehouse.

Filter Total Items: 1961

Interpreting the results of nesting studies Interpreting the results of nesting studies

Nesting studies are used to assess the production of birds and to evaluate nesting habitats. Most such studies involve finding nests in a given area and subsequently determining the proportion that hatched. Unfortunately, the results are often biased by unrecognized differences in the probabilities of finding successful and unsuccessful nests. The observed hatch rates of 1,900 nests of...
Authors
H.W. Miller, Douglas H. Johnson

Red fox prey demands and implications to prairie duck production Red fox prey demands and implications to prairie duck production

Experiments were conducted during spring and summer with 33 red foxes (Vulpes vulpes) to determine prey demands, feeding characteristics, and growth rates using natural foods. Pups began eating prey the 4th week after birth. Then, prey consumption averaged 1.38 and 1.90 kg/pup/week for weeks 5-8 and 9-12 of the denning season respectively, and 2.54 kg/pup/week for the postdenning period...
Authors
A.B. Sargeant

Natural cavities used by wood ducks in north-central Minnesota Natural cavities used by wood ducks in north-central Minnesota

Radio telemetry was used to locate 31 wood duck (Aix sponsa) nest cavity sites in 16 forest stands. Stands were of 2 types: (1) mature (mean = 107 years) northern hardwoods (10 nest sites), and (2) mature (mean = 68 years) quaking aspen (Populus tremuloides) (21 nest sites). Aspen was the most important cavity-producing tree used by wood ducks and accounted for 57 percent of 28 cavities...
Authors
D.S. Gilmer, I.J. Ball, L.M. Cowardin, John E. Mathisen, John H. Riechmann

Evaluating call-count procedures for measuring local mourning dove populations Evaluating call-count procedures for measuring local mourning dove populations

Seventy-nine mourning dove call-count runs were made on a 32-km route in Osage County, Missouri, May 1-August 31, 1971 and 1972. Circular study areas, each 61 ha, surrounding stop numbers 4 and 5, were delineated for intensive nest searches and population estimates. Tallies of cooing male doves along the entire call-count route were quite variable in repeated runs, fluctuating as much as...
Authors
M.J. Armbruster, T.S. Baskett, W.R. Goforth, K.C. Sadler

Habitat use by prairie raccoons during the waterfowl breeding season Habitat use by prairie raccoons during the waterfowl breeding season

Mobility and habitat use of raccoons (Procyon lotor) in an intensively farmed area of the prairie pothole region were studied during the waterfowl breeding seasons (April-July) of 1973-75. Over 5700 locations of 30 raccoons were analyzed. Movement patterns varied with sex, age, and reproductive status. Adult males moved regularly throughout slightly overlapping ranges that averaged 2560...
Authors
E.K. Fritzell

Reproduction of raccoons (Procyon lotor) in North Dakota Reproduction of raccoons (Procyon lotor) in North Dakota

Necropsies and observations of captive and radio-equipped individuals provided reproductive data from a raccoon population in the northern prairies. The mean parturition date of adult females was 8 May and the mean litter size was 4.8. Only two of the 14 yearling females examined prior to 1 July were pregnant; they had estimated parturition dates of 20 May and 22 June. Penes of most...
Authors
E.K. Fritzell
Was this page helpful?