Publications
USGS research activities relevant to Alaska have yielded more than 9400 historical publications. This page features some of the most recent newsworthy research findings.
Filter Total Items: 3110
Phenotypic divergence of secondary sexual traits among sage grouse, Centrocercus urophasianus, populations Phenotypic divergence of secondary sexual traits among sage grouse, Centrocercus urophasianus, populations
Sage grouse, Centrocercus urophasianus, in an isolated montane basin near Gunnison, Colorado differ in several morphological and behavioural traits from conspecifics studied in other areas of the species' range. Both sexes in Gunnison are smaller than sage grouse elsewhere, and males possess differences in feather morphology as well. The mating behaviour of male sage grouse in three...
Authors
Jessica R. Young, Jerry W. Hupp, Jack W. Bradbury, Clait E. Braun
Seabird population trends along the west coast of North America: Causes and the extent of regional concordance Seabird population trends along the west coast of North America: Causes and the extent of regional concordance
We compared trends in breeding population size among cormorants, gulls, alcids, and others, among the Farallon Islands, and sites in northern California and Washington, Gulf of Alaska, and Bering Sea, but in most cases only during the last two decades. For a given species, trends were usually concordant within the same oceanographic domain, except for Rhinoceros Auklet, which increased...
Authors
D. G. Ainley, W.J. Sydeman, Scott A. Hatch, U.W. Wilson
An overview of sea otter studies An overview of sea otter studies
The Exxron Valdez oil spill (EVOS) on 24 March 1989 threatened extensive areas of prime sea otter (Enhydra lutris) habitat along the coasts of south-central Alaska. The spill occurred in northeastern Prince William Sound (PWS), and oil moved rapidly south and west through PWS into the Gulf of Alaska. Much of the coastline of western PWS was heavily oiled, and the slick eventually spread...
Authors
Brenda E. Ballachey, James L. Bodkin, Anthony R. DeGange
Decline in a population of spectacled eiders nesting on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska Decline in a population of spectacled eiders nesting on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska
The number of spectacled eiders nesting on two study areas near the Kashunuk River, on the central Yukon-Kuskokwim (Y-K) Delta, Alaska, declined by over 75% in the last 20 years. Nesting densities have remained low, but have not significantly declined since 1985. There has been no decrease in the reproductive effort of individual females as indicated by average clutch sizes. There has...
Authors
Craig R. Ely, Christian Dau, Christopher Babcock
Emperor goose (Chen canagica) Emperor goose (Chen canagica)
Early naturalists exploring western Alaska were intrigued to find a stocky, blue-gray species of coastal goose unique to that area and nearby Russia. As E. W. Nelson (1887) wrote, "Among the various species of birds more or less peculiar to Alaska this goose is perhaps the most noteworthy." The Emperor Goose nests in the extensive coastal salt marsh habitats of arctic and sub-arctic...
Authors
Margaret R. Petersen, Joel A. Schmutz, R.F. Rockwell
Prehistoric Alaska: The land Prehistoric Alaska: The land
Many Alaskans know the dynamic nature of Alaska’s landscape firsthand. The 1964 earthquake, the 1989 eruption of Mount Redoubt volcano, the frequent earthquakes in the Aleutians and the ever-shifting meanders of the Yukon and Kuskokwim rivers remind them of constant changes to the land. These changes are part of the continuing story of the geologic growth and development of Alaska during...
Authors
Frederic H. Wilson, Florence R. Weber
Genetic diversity in Arctic-nesting geese: Implications for management and conservation Genetic diversity in Arctic-nesting geese: Implications for management and conservation
The North Pacific Rim harbors breeding populations of many unique wildlife resources, of which waterfowl are among the most abundant and taxonomically diverse. Arctic nesting geese in particular are wide-spread in distribution (Figure 1), and though only seasons residents, they have evolved many unique adaptations for breeding in northern latitudes. This diversity has been recognized and...
Authors
Craig R. Ely, Kim T. Scribner
Geology of northern Alaska Geology of northern Alaska
No abstract available.
Authors
Thomas E. Moore, Wes K. Wallace, Kenneth J. Bird, Susan M. Karl, Charles G. Mull, John T. Dillon
Pathology of sea otters Pathology of sea otters
In the months following the Exxon Valdez oil spill (EVOS), 994 sea otters (Enhydra lutris) from oil-spill-affected areas died (Doroff et al. 1993). Carcasses collected from these areas and otters that died in rehabilitation centers are included in this number. The actual number that died was probably much greater. Within days of the spill, the Exxon Company (USA) funded an effort to...
Authors
T.P. Lipscomb, Richard K. Harris, A.H. Rebar, Brenda E. Ballachey, Romona J. Haebler
Hydrocarbon residues in sea otter tissues Hydrocarbon residues in sea otter tissues
On 24 March 1989, the T/V Exxon Valdez ran aground in Prince William Sound (PWS). eventually releasing 11 million gallons of Prudhoe Bay crude oil. The subsequent oil slick extended from PWS southwest along the Kenai Peninsula, past Kodiak Island to the Alaska Peninsula (Galt and Payton 1990). The spill encompassed extensive areas of sea otter (Enhydra lutris) habitat. Estimates of sea...
Authors
Daniel M. Mulcahy, Brenda E. Ballachey
Brown bear-human interactions associated with deer hunting on Kodiak Island Brown bear-human interactions associated with deer hunting on Kodiak Island
I compared distribution and range of brown bears (Ursus arctos middendorffi) with temporal and spatial distribution of Sitka black-tailed deer (Odocoileus hemionus sitkensis) hunting activity on westside Kodiak Island, Alaska, to examine impacts of deer hunting on bears. Mean number of bears that annually ranged ≤5 km from the coast, >5 km inland from the coast, or in both areas was 10...
Authors
Victor G. Barnes
Chick movements and adoption in a colony of Black-Legged Kittiwakes Chick movements and adoption in a colony of Black-Legged Kittiwakes
We studied Black-legged Kittiwakes (Rissa tridactyla) in an Alaskan colony where movement of young among nests was possible because of moderate terrain and close nest spacing. Thirty-three percent of chicks in a focal group departed their nests prior to fledging, and seven of the vagrant chicks (58%) were adopted by foster parents. The overall frequency of adoption in three years was 8%...
Authors
Bay D. Roberts, Scott A. Hatch