Skip to main content
U.S. flag

An official website of the United States government

Ecosystems

Our science center has more than 40 years of research experience in Arctic and sub-Arctic regions, a state-of-the-art molecular genetics lab, and a 50-foot marine research vessel. Wildlife and their habitats across the state are important for human cultural and economic sustainability and the media and public actively monitor information regarding the health of Alaska’s ecosystems.  

Filter Total Items: 71

Tracking Data for Caribou (Rangifer tarandus granti)

Available here are tracking data of Caribou, an ungulate that ranges between the Alaska Peninsula, up through interior Alaska and the Arctic Coastal Plain, and over to the Yukon Territory. These data were collected from animals living in three different herds including the Fortymile herd, Nelchina herd, and Denali herd.
Tracking Data for Caribou (Rangifer tarandus granti)

Tracking Data for Caribou (Rangifer tarandus granti)

Available here are tracking data of Caribou, an ungulate that ranges between the Alaska Peninsula, up through interior Alaska and the Arctic Coastal Plain, and over to the Yukon Territory. These data were collected from animals living in three different herds including the Fortymile herd, Nelchina herd, and Denali herd.
Learn More

Tracking Data for Buff-Breasted Sandpipers (Calidris subruficollis)

Available here are tracking data of buff-breasted sandpiper, a shorebird species that breeds only in Arctic Alaska and Canada, spending the winter in the grasslands of Brazil, Uruguay, and Argentina after a lengthy migration. These data were collected to determine range-wide migratory routes, migratory timing, and stopover habitats of this species.
Tracking Data for Buff-Breasted Sandpipers (Calidris subruficollis)

Tracking Data for Buff-Breasted Sandpipers (Calidris subruficollis)

Available here are tracking data of buff-breasted sandpiper, a shorebird species that breeds only in Arctic Alaska and Canada, spending the winter in the grasslands of Brazil, Uruguay, and Argentina after a lengthy migration. These data were collected to determine range-wide migratory routes, migratory timing, and stopover habitats of this species.
Learn More

Tracking Data for Marbled Murrelet (Brachyramphus marmoratus)

Available here are tracking data for the Marbled Murrelet, a seabird species that forages in coastal marine waters and nests in old-growth forests of Alaska, Canada, and the western United States.
Tracking Data for Marbled Murrelet (Brachyramphus marmoratus)

Tracking Data for Marbled Murrelet (Brachyramphus marmoratus)

Available here are tracking data for the Marbled Murrelet, a seabird species that forages in coastal marine waters and nests in old-growth forests of Alaska, Canada, and the western United States.
Learn More

U.S. Fish and Wildlife Service Tracking Data for Lesser Yellowlegs (Tringa flavipes)

Available here are tracking data of Lesser Yellowlegs ( Tringa flavipes). These data were collected to inform the spatiotemporal migratory patterns of Lesser Yellowlegs between subarctic breeding areas in Alaska and Canada and wintering areas in South America, the Caribbean, Central America, and the contiguous United States.
U.S. Fish and Wildlife Service Tracking Data for Lesser Yellowlegs (Tringa flavipes)

U.S. Fish and Wildlife Service Tracking Data for Lesser Yellowlegs (Tringa flavipes)

Available here are tracking data of Lesser Yellowlegs ( Tringa flavipes). These data were collected to inform the spatiotemporal migratory patterns of Lesser Yellowlegs between subarctic breeding areas in Alaska and Canada and wintering areas in South America, the Caribbean, Central America, and the contiguous United States.
Learn More

U.S. Fish and Wildlife Service Tracking Data for Steller's Eiders (Polysticta stelleri)

Available here are tracking data of the Steller’s Eider, a species of seaduck that breeds throughout the circumpolar Arctic and spends the winter in coastal areas of western and southwestern Alaska. The Alaska-breeding population is listed as threatened under provisions of the Endangered Species Act. These tracking data were collected by the U.S. Fish and Wildlife Service. The entire data package...
U.S. Fish and Wildlife Service Tracking Data for Steller's Eiders (Polysticta stelleri)

U.S. Fish and Wildlife Service Tracking Data for Steller's Eiders (Polysticta stelleri)

Available here are tracking data of the Steller’s Eider, a species of seaduck that breeds throughout the circumpolar Arctic and spends the winter in coastal areas of western and southwestern Alaska. The Alaska-breeding population is listed as threatened under provisions of the Endangered Species Act. These tracking data were collected by the U.S. Fish and Wildlife Service. The entire data package...
Learn More

Tracking Data for Bar-tailed Godwits (Limosa lapponica)

Available here are tracking data for two subspecies of Bar-tailed Godwits. One of the subspecies, Limosa lapponica baueri, nests in Alaska and spends the nonbreeding season in New Zealand and eastern Australia whereas L.l.menzbieri nests in Siberia and spends the nonbreeding season in western Australia. This study was the first to describe the year-round movements of these extremely long-distance...
Tracking Data for Bar-tailed Godwits (Limosa lapponica)

Tracking Data for Bar-tailed Godwits (Limosa lapponica)

Available here are tracking data for two subspecies of Bar-tailed Godwits. One of the subspecies, Limosa lapponica baueri, nests in Alaska and spends the nonbreeding season in New Zealand and eastern Australia whereas L.l.menzbieri nests in Siberia and spends the nonbreeding season in western Australia. This study was the first to describe the year-round movements of these extremely long-distance...
Learn More

Tracking Data for Pacific Walrus (Odobenus rosmarus divergens)

Available here are tracking data of Pacific walrus, a marine mammal that ranges between the Alaska Peninsula, up through the Bering and Chukchi seas, and over to Russia. These data were collected from animals marked in the northern Bering and Chuckchi sea to understand seasonal movement patterns, use of coastal haulouts in northwestern Alaska, and determine estimates of abundance in autumn.
Tracking Data for Pacific Walrus (Odobenus rosmarus divergens)

Tracking Data for Pacific Walrus (Odobenus rosmarus divergens)

Available here are tracking data of Pacific walrus, a marine mammal that ranges between the Alaska Peninsula, up through the Bering and Chukchi seas, and over to Russia. These data were collected from animals marked in the northern Bering and Chuckchi sea to understand seasonal movement patterns, use of coastal haulouts in northwestern Alaska, and determine estimates of abundance in autumn.
Learn More

Tracking Data for Red-faced Cormorants (Phalacrocorax urile)

Available here are tracking data for the red-faced cormorant, a seabird species that is found only in the North Pacific Ocean, breeding and wintering from southern Alaska and throughout the Aleutian Islands to Far Eastern Russia. These data were collected to better understand the migratory patterns of red-faced cormorants that breed in the Aleutian Islands.
Tracking Data for Red-faced Cormorants (Phalacrocorax urile)

Tracking Data for Red-faced Cormorants (Phalacrocorax urile)

Available here are tracking data for the red-faced cormorant, a seabird species that is found only in the North Pacific Ocean, breeding and wintering from southern Alaska and throughout the Aleutian Islands to Far Eastern Russia. These data were collected to better understand the migratory patterns of red-faced cormorants that breed in the Aleutian Islands.
Learn More

Tracking Data for Polar Bear (Ursus maritimus)

Available here are tracking data of Polar Bear. Research focuses on the two polar bear subpopulation’s whose range includes Alaska: the Southern Beaufort Sea subpopulation that ranges between the North Slope of Alaska and western Canada and the Chukchi Sea or Alaska-Chukotka subpopulation that ranges between the northwest coast of Alaska and eastern Russia.
Tracking Data for Polar Bear (Ursus maritimus)

Tracking Data for Polar Bear (Ursus maritimus)

Available here are tracking data of Polar Bear. Research focuses on the two polar bear subpopulation’s whose range includes Alaska: the Southern Beaufort Sea subpopulation that ranges between the North Slope of Alaska and western Canada and the Chukchi Sea or Alaska-Chukotka subpopulation that ranges between the northwest coast of Alaska and eastern Russia.
Learn More

Tracking Data for Greater White-fronted Geese (Anser albifrons)

Available here are tracking data of Greater White-fronted Geese, a species that nests in coastal areas of western and northern Alaska and winters across a broad area of North America along the Pacific and Central flyways. These data were collected to better understand the timing and patterns of migratory movements and seasonal use of habitats in breeding, wintering, and migratory areas of North...
Tracking Data for Greater White-fronted Geese (Anser albifrons)

Tracking Data for Greater White-fronted Geese (Anser albifrons)

Available here are tracking data of Greater White-fronted Geese, a species that nests in coastal areas of western and northern Alaska and winters across a broad area of North America along the Pacific and Central flyways. These data were collected to better understand the timing and patterns of migratory movements and seasonal use of habitats in breeding, wintering, and migratory areas of North...
Learn More

Tracking Data for Surf Scoters (Melanitta perspicillata)

Available here are tracking data of Surf Scoter, a duck species that breeds throughout higher latitudes of Alaska and Canada and winters along coastal areas of North America. These data were collected to better understand the timing and patterns of migratory movements between breeding and wintering areas.
Tracking Data for Surf Scoters (Melanitta perspicillata)

Tracking Data for Surf Scoters (Melanitta perspicillata)

Available here are tracking data of Surf Scoter, a duck species that breeds throughout higher latitudes of Alaska and Canada and winters along coastal areas of North America. These data were collected to better understand the timing and patterns of migratory movements between breeding and wintering areas.
Learn More

Tracking Data for Northern Pintails (Anas acuta)

Available here are tracking data of Northern Pintails, a duck species that, in Alaska, nests throughout the state and in adjacent regions of Russia and Canada. These data were collected to better understand the timing and patterns of migratory movements of Northern Pintails from wintering grounds in Japan as part of a project on the possible spread of Eurasian forms of avian influenza to North...
Tracking Data for Northern Pintails (Anas acuta)

Tracking Data for Northern Pintails (Anas acuta)

Available here are tracking data of Northern Pintails, a duck species that, in Alaska, nests throughout the state and in adjacent regions of Russia and Canada. These data were collected to better understand the timing and patterns of migratory movements of Northern Pintails from wintering grounds in Japan as part of a project on the possible spread of Eurasian forms of avian influenza to North...
Learn More
Was this page helpful?